Duurzaam van

zee naar keuken

Lekker en verantwoord

Visassortiment

ATL Seafood levert een zeer ruim assortiment vis en visproducten. Vrijwel alles is direct leverbaar of het nu gaat om verse vis, visdelicatessen, gamba’s of levende kreeften. Onze inkopers kopen dagelijks in op de visafslagen in onder meer Nederland, Denemarken en Noorwegen. Daarnaast hebben we een wereldwijd netwerk van vaste partners voor onder meer mosselen, kweekvis, kreeften en diepvries vis en visproducten.

Vis in het seizoen

Eet vis wanneer het er is, is een bekend uitspraak, en laat de vis met rust wanneer het in de paaitijd is. De vis is dan minder lekker, maar veel belangrijker nog is het feit dat de vis dan zorgt voor het nageslacht en dus het visbestand op peil houdt. ATL Seafood draagt vanzelfsprekend een steentje bij aan een gezonde vissector door onder andere rekening te houden met de seizoenen die vis kent. Deze seizoenen zijn terug te vinden in onderstaande viskalender.

Duurzame vis

Het MSC en ASC keurmerk staan voor goede vis die respectievelijk duurzaam is gevangen of gekweekt. ATL Seafood is in bezit van beide certificaten en breidt het gecertificeerde visassortiment ook steeds verder uit. Ook letten wij bij onze inkoop dat vis zoveel mogelijk valt onder Goede vis en eventueel Tweede keus op de VISwijzer.

Duurzaam gevangen vis krijgt meestal het MSC-keurmerk, het equivalent van FSC, gericht op duurzaam zeebeheer. Daarnaast is er voor duurzame gekweekte vis het ASC-keurmerk. ATL Seafood ondersteunt initiatieven als de VISwijzer, de Good Fish Foundation en GreenKey.

Goede vis staat voor vis eten met een goed geweten. Kabeljauw, gegrilde zalm, een haring met uitjes of een lekker scholfiletje: Vis eten is lekker en gezond. Maar lang niet alle vis is duurzaam gevangen of gekweekt. De online VISwijzer en VISwijzer App helpen u bij het samenstellen van een duurzame en verantwoorde vis-menukaart. Alle vissoorten, schaal- en schelpdieren die we in Nederland eten zijn hierop beoordeeld op duurzaamheid.

Bijvangst

Naast MSC, ASC en Goede Vis kent de VISwijzer tegenwoordig ook Bijvangst als kenmerk voor duurzame vis.

Behalve de vis waar hij naar op zoek is, vindt de visser ook vis in het net die prima geschikt is voor consumptie maar waar (in Nederland) nauwelijks vraag naar is. Daarom gooiden de vissers deze vaak weer terug. Jammer, want veel van deze vissoorten zijn naast zeer smakelijk ook nog eens zeer duurzaam.

ATL Seafood levert onder meer wijting, grauwe poon, heek, zwarte koolvis, harder en schelvis. Deze vissoorten zijn op vele manieren te bereiden tot schitterende en smaakvolle gerechten en passen ook nog eens prima in het streven naar een duurzame viskaart.