Crangon crangon
De visserij op de Hollandse (of Noordzee) garnaal gebeurt met kotters die zijn uitgerust met zogenaamde boomkornetten; netten die naast de kotter worden voortgesleept. Aan boord worden de garnalen direct gewassen, gekookt en gekoeld. Een garnalenkotter is altijd gemakkelijk te herkennen aan de grote kookpot op het dek.
De Hollandse garnaal is één van de uitgesproken specialiteiten van de Nederlandse visserij. Deze garnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten er is ook een duidelijk verschil in smaak en prijs. De smaak van de buitenlandse 'roze' garnalen is minder uitgesproken.
Tips en weetjes
- De garnalenkroket is een klassieker op de Belgische menukaart.
- De grootste garnalenhaven ligt in Lauwersoog (provincie Groningen).
- De schalen van garnalen zijn heel geschikt om bouillon van te maken.
- De Noordzeegarnalen kunnen drie jaar oud worden.
Maanden | jan | feb | mrt | apr | mei | jun | jul | aug | sep | okt | nov | dec |
Verkrijgbaarheid |
Legenda | |
---|---|
Seizoen gesloten | |
Kuit periode | |
Mager | |
Goed |