Duurzaam van

zee naar keuken

Lekker en verantwoord

Een ruim visassortiment

ATL Seafood levert een zeer ruim assortiment vis en visproducten. Vrijwel alles is direct leverbaar of het nu gaat om verse vis, visdelicatessen, gamba’s of levende kreeften. Onze inkopers kopen dagelijks in op de visafslagen in onder meer Nederland, Denemarken en Noorwegen. Daarnaast hebben we een wereldwijd netwerk van vaste partners voor onder meer mosselen, kweekvis, kreeften en diepvries vis en visproducten.

Vis van het seizoen

‘Eet vis wanneer het er is.’ Een uitspraak waar wij ons graag aan houden. Laat de vis met rust wanneer hij in de paaitijd zit. De vis is dan minder lekker. Maar veel belangrijker nog: in die periode zorgt de vis voor het nageslacht en houdt daarmee het visbestand op peil. ATL Seafood draagt vanzelfsprekend een steentje bij aan een gezonde vissector door onder andere rekening te houden met de seizoenen die vis kent. Deze seizoenen vind je terug op de viskalender.

Duurzame vis

Het MSC– en ASC-keurmerk staan voor goede vis die respectievelijk duurzaam is gevangen of gekweekt. ATL Seafood is in bezit van beide certificaten en breidt het gecertificeerde visassortiment steeds verder uit. Ook letten wij bij onze inkoop erop dat vis zoveel mogelijk valt onder Goede vis en in een enkel geval oranje is op de VISwijzer.

Duurzaam gevangen vis krijgt meestal het MSC-keurmerk. Deze equivalent van FSC is gericht op duurzaam zeebeheer. Daarnaast is er voor duurzame gekweekte vis het ASC-keurmerk. ATL Seafood ondersteunt initiatieven als de VISwijzer, de Good Fish Foundation en GreenKey.

Goede vis staat voor vis eten met een goed geweten. Kabeljauw, gegrilde zalm, een haring met uitjes of een lekker scholfiletje: vis eten is lekker en gezond. Maar lang niet alle vis is duurzaam gevangen of gekweekt. De online VISwijzer en VISwijzer App helpen u bij het samenstellen van een duurzame en verantwoorde vis-menukaart. Alle vissoorten, schaal- en schelpdieren die we in Nederland eten zijn hierop beoordeeld op duurzaamheid.

Bijvangst

Naast MSC, ASC en Goede Vis kent de VISwijzer tegenwoordig ook Bijvangst als kenmerk voor duurzame vis.

Behalve de vis waar hij naar op zoek is, vindt de visser vaak ook andere soorten vis in het net. Deze vissoorten zijn prima geschikt voor consumptie. Maar er is (in Nederland) weinig vraag naar. Daarom werden deze vissen vaak weer teruggegooid. Jammer. Want veel van deze ‘vergeten’ vissoorten zijn naast zeer smakelijk ook nog eens zeer duurzaam.

ATL Seafood levert onder meer wijting, grauwe poon, heek, tongschar, harder en schelvis. Deze vissoorten zijn op vele manieren te bereiden tot schitterende, smaakvolle gerechten. Ze passen prima in het streven naar een duurzame viskaart.