Homarus americanus

De Canadese (of Amerikaanse) kreeft wordt gevangen langs de kusten van Canada en Amerika, van Newfoundland en Labrador tot North Carolina. De kreeft heeft een voorkeur voor rotsbodems, tot 700 m diepte. Zeekreeft heeft een opmerkelijke eigenschap: hij stopt met eten bij temperaturen onder 5° C en sterft in water warmer dan 20-22° C.

Tips en weetjes

  • Ongeveer één derde van het totale gewicht van een zeekreeft is eetbaar
  • Het achterlijf, de staart, bevat het meeste vlees
  • Vers gekochte levende kreeft is korte tijd te bewaren tussen natte kranten/doeken in de koelkast
  • Kreeften die niet meer leven, zijn niet geschikt voor gewone consumptie. Deze kreeften en kreeften waaraan poten of scharen ontbreken, worden vaak verkocht als soepkreeft.
  • Tijdens het koken kleurt de kreeft rood door kleurstoffen die in het pantser zitten.

Een levende kreeft, wat nu?
De levende kreeft kan op verschillende manieren worden klaargemaakt voor verdere bereiding:

  1. De kreeft levend koken
  2. De kreeft in de diepvries leggen zodat deze in coma raakt
  3. Door met een mes op de juiste plek in zijn kop te steken

 

Maanden jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Verkrijgbaarheid
Legenda
Seizoen gesloten
Kuit periode
Mager
Goed