Homarus gammarus

De Europese kreeft wordt gevangen in Schotland, Ierland, Frankrijk en Noorwegen. De kreeft heeft een voorkeur voor rotsbodems, tot 70 m diepte (meestal echter in ondiepe kustwateren). Zeekreeft heeft een opmerkelijke eigenschap: hij stopt met eten bij temperaturen onder 5° C en sterft in water warmer dan 20-22° C.

Oosterscheldekreeft

De Oosterscheldekreeft is ook een Europese kreeftsoort. Qua formaat wijkt de Oosterscheldekreeft niet af van de andere Europese zeekreeftsoorten. Door een afwijkende DNA-structuur heeft de Oosterscheldekreeft wel een fijnere en zachtere smaak.

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft start op 1 april en eindigt half juli.

Tips en weetjes

  • Ongeveer één derde van het totale gewicht van een zeekreeft is eetbaar
  • Het achterlijf, de staart, bevat het meeste vlees
  • Vers gekochte levende kreeft is korte tijd te bewaren tussen natte kranten/doeken in de koelkast
  • Kreeften die niet meer leven, zijn niet geschikt voor gewone consumptie ivm giftige stoffen die vrij kunnen komen. Deze kreeften en kreeften waaraan poten of scharen ontbreken, worden weleens verkocht als soepkreeft.
  • Tijdens het koken kleurt de kreeft rood door kleurstoffen die in het pantser zitten.

Een levende kreeft, wat nu?
Er zijn verschillende manieren om de levende kreeft klaar te maken voor verdere bereiding:

  1. De kreeft levend koken
  2. De kreeft in de diepvries leggen zodat deze in coma raakt
  3. Door met een mes op de juiste plek in zijn kop te steken
Maandenjanfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
Verkrijgbaarheid
Legenda
Seizoen gesloten
Kuit periode
Mager
Goed