Gerookte makreel schoonmaken  woensdag, 14 oktober 2020

Er zijn vele recepten te vinden met gerookte makreel. Niet zo gek natuurlijk, want deze vis is namelijk erg lekker én heel gezond!

Makrelen zijn lekker en gezond

Vette vissen zijn de gezondste van de vissen en laat de makreel nou net een vette vis zijn. Ze zitten bomvol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, jodium en selenium. Aan de slag dus!

Schoonmaken van de makreel

Je hebt een lekker recept met makreel uitgekozen, bijvoorbeeld de caesar salade met makreel en je gerookte makreel is bij je thuis bezorgd. En als laatste rest je nog de vis schoon te maken. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een gerookte makreelfilet als je wat minder tijd hebt.

Een kort stappenplan om de makreel schoon te maken:

  • Verwijder de kop door deze richting de staart te trekken, hij laat eenvoudig los.
  • Gebruik een mes om het vel eraf te trekken.
  • Verwijder de rugvin, snijdt niet te zuinig weg. Hetzelfde geldt voor de vin aan de onderkant.
  • Leg de makreel horizontaal voor je neer en zet je mes op de staartvin. Snijd langs de ruggengraat over de hele vis vanaf de staart naar de voorkant en haal de twee zijdes van elkaar af.
  • Trek de ruggengraat eraf en verwijder de buikgraten met het mes. Glijd er nog even met het puntje van je mes of met je vingers overheen om te voelen of er niets meer zit.
  • Snijd de makreel nogmaals doormidden, langs de lijn die je over het midden ziet lopen. Voel nogmaals of er geen graten meer in zitten of verwijder die eventueel.

Een kleine tip van ons, trek handschoenen aan. Zo voorkom je dat je handen nog lange tijd naar vis ruiken.

Ook zo’n zin om lekker vis te eten? Je vindt het recept voor de caesar salade met makreel op onze inspiratiepagina samen met nog meer lekkere en leuke recepten, artikelen en vlogs. En de lekkerste gerookte makreel, die bestel je natuurlijk bij ATL Seafood!

Gerookte makreel schoonmaken